
Atslodzes laika ēdienkarte
Atslodze ar produktu izslēgšanu no ikdienas ēdienkartes es saucu par organisma attīrīšanas pasākums, kas aizņem aptuveni trīs līdz sešas nedēļas. Prasa ieradumu maiņu, pacietību un pašdisciplīnu. Iegūtie rezultāti nāk pamazām, taču pieredze rāda, ka tie ir noturīgi.
Ēdienreizes
Ieplāno trīs ēdienreizes un divas uzkodas. Vari to visu sagatavot no rīta vai iepriekšējās dienas vakarā. Tas aizkavēs lieku satraukumu, kad vēders jau liks par sevi manīt. Es iesaku brokastīs un vakariņās izvēlēties šķidrās pārtikas maltīti, bet pusdienās cietas konsistences ēdienu. Te būs ēdienreižu plānošanas piemērs:
- Brokastis. Pirms tām 2 glāzes tīra ūdens! Es gatavoju zaļo smūtiju ar ūdeni vai riekstu pienu. Klāt zaļumiem un augļiem pievienoju triphala pulveri, spirulīna pulveri, linsēklas. Pārējās piedevas katru dienu mainu. Manā sortimentā ir vēl čia sēklas, ķirbju sēklas, Indijas ceļtekas sēklapvalki, kaņepju sēklas, svētā bazilika sēklas un citas pārtikas piedevas.
- Uzkoda. Pirms tās 1 glāze ūdens! Tā var būt sauja žāvētu augļu un riekstu vai svaigs auglis (bumbieris, ābols, banāns). Uzkodu lieku kārbiņā un vienmēr ņemu līdzi, ja kaut kur dodos. Rieksti un žāvēti augļi iepriekš jāmērcē, lai izraisītu tiem dīgšanas procesu.
- Pusdienas. Pirms tām 2 glāzes tīra ūdens! Mani iecienītie siltie salāti: Pamats – brūnie rīsi, turku zirņi, lēcas, griķi vai kvinoja. Piedevas – rīvēts burkāns, olīvas, avokado, gurķis, tomāts, kukurūza bez cukura, salātu lapas u.c piedevas. Pievienoju spinātu pesto vai kaņepju eļļu un samaisu visu kopā.
- Uzkoda. Pirms tās 1 glāze ūdens! Sagriezts svaigs burkāns, gurķis vai selerijas kāti. Augļus labāk izvēlēties dienas pirmajā pusē.
- Vakariņas. Pirms tām 1 glāze ūdens! Zaļais smūtijs, zupa, biezzupa vai blenderēts dārzeņu sautējums.
Ēdienkarte.
Man pašai ir mierīgāks prāts, ja es sastādu ēdienkarti aptuveni 3 dienām. Tas ļauj arī izveidot iepērkamo pārtikas produktu sarakstu. Teiksi, ka tas nebūs radoši un spontāni? Tici man, ir tik ļoti daudz citas lietas, kur izpaust savu radošumu! Ēdienreizes un sev piemērotas ēdienkartes sastādīšana ir tās lietas, kuras vērts pārdomāt, lai izvēlētie produkti nav vienveidīgi un sniedz organismam visas nepieciešamās uzturvielas.
Šī bloga rakstīšanas laikā sapratu, ka receptes nu nepavisam nav mans lauciņš, jo esmu pilnīgs bezrecepšu cilvēks. Visu daru uz “čuju”, un man nekad nesanāk īsti atkārtot pašas radīto vai kaut kur lasīto. Bet! RAMTAI RĪTI iedvesmas grupa ir vieta, kur dalīties ar savām idejām un saņemt kādu gardu receptīti no grupas biedriem. Pievienojies ŠEIT>
Ir burvīgi blogi ar fantastiskām receptēm, kur arī es dažkārt smeļos idejas:
- Topi vesels http://www.topivesels.lv/lv/receptes/
- Happy whispers http://www.happywhispers.lv/lv/category/receptes/
- Četras sezonas http://www.cetrassezonas.lv/lv/
- Krustnagliņa http://krustnaglina.lv/
- Slow Yoga life http://www.slowyogalife.com/category/lv/receptes/
Lai vieglāk orientēties atslodzes laika produktu klāstā, sagatavojusi pārtikas produktu sarakstu. Tas palīdzēs saprast, kurus produktus iekļaut ikdienas ēdienkartē un no kuriem labāk atturēties atslodzes laikā.
Atļautie un nevēlamie produkti
Šis nav izsmeļošs pārtikas produktu saraksts, taču pirmajam ieskatam pietiekošs. Šajā sarakstā nav atsevišķi izdalīti produkti, kas būtu vai nebūtu piemēroti svara samazināšanai vai palielināšanai. Taču droši varu apgalvot, ka uzlabojot vielmaiņu, viss sakārtosies dabiski. Tas attiecas gan uz tievētājiem, gan arī uz tiem, kas vēlas par kādu kilogramu pieņemties svarā.
PIENS UN PIENA PRODUKTI
✔ ATĻAUTS
Piena aizvietotāji: riekstu piens (mandeļu, Indijas riekstu, valriekstu, lazdu riekstu), kokosriekstu piens, kaņepju piens, auzu piens. Kokosriekstu eļļa/sviests. Vegānu sviests. Kazas piens (pēc vēlēšanās).
✖ NEVĒLAMS
Visi govs piena produkti: piens, kefīrs, paniņas, sūkalas, jogurts, saldais un skābais krējums, siers, krēmsiers, biezpiens, saldējums, piena deserti. Kondensētais piens. Piena pulveris. Salātu mērces.
OLAS UN PRODUKTI, KAS SATUR OLAS
✔ ATĻAUTS
Cieti vārīta ola. Vēlams ne biežāk kā 2x nedēļā.
✖ NEVĒLAMS
Produkti, kas satur olas: majonēze, zefīrs, bizē cepumi, cepamais pulveris, smalkmaizītes, pankūkas, kūkas, dažādi krēmi, suflē, konfektes, želejkonfektes. Olu pulveris.
DZĪVNIEKU IZCELSMES OLBALTUMVIELAS
✔ ATĻAUTS
Zivis: forele, lasis, paltuss, tuncis, makrele, sardīnes, līdaka, siļķe, jūras asaris, kalmāri, omāri, krabju gaļa, sams, menca, plekste, garneles, tilapijas, pikšas, sardīnes.
✖ NEVĒLAMS
Visi dzīvnieku gaļas pārtikas izstrādājumi.
AUGU IZCELSMES OLBALTUMVIELAS
✔ ATĻAUTS
Visi pākšaugi: pupas (melnacu, melnās, lielās baltās, lauka, zaļās, sarkanās, sviesta, Ķīnas), šķeltie zirņi, turku zirņi, lēcas. Ziedputekšņi. Spirulīna un jūraszāles.
✖ NEVĒLAMS
Sojas pupiņu produkti (sojas mērce, sojas eļļa, tofu, sojas piens, sojas jogurts). Kā izņēmums var būt 100% bio un soja, kas nesatur ĢMO.
GRAUDAUGU PRODUKTI
✔ ATĻAUTS
Rīsi (brūnie, melnie, savvaļas un sarkanie), prosa, griķi, kvinoja, amarants, teff, tapioka. Rudzu maize vai grauzdiņi no pilngraudu rudzu miltiem (nelielā daudzumā). Auzas un auzu milti bez glutēna (nelielā daudzumā).
✖ NEVĒLAMS
Baltie rīsi, kvieši, kukurūza, mieži, plēkšņu kvieši, kamuts, rudzi, tritikāle, lielākā daļa makaronu. Maize, virtuļi un citi miltu izstrādājumi.
AUGĻI UN OGAS
✔ ATĻAUTS
Svaigi vai saldēti neapstrādāti augļi un ogas: arbūzs, melone, apelsīni, mandarīni, banāni, granātāboli, bumbieri, ananāss, mango, aprikozes, persiki, plūmes, kivi, pomelo, hurma, āboli, vīnogas, mango, greipfrūti, zemenes. Visas ogas.
Žāvēti/kaltēti augļi: plūmes, dateles, aprikozes, dzērvenes, rozīnes u.c.(nelielā daudzumā).
✖ NEVĒLAMS
Konservēti augļi un ogas. Žāvēti augļi, ogas un augļu našķi lielā daudzumā (max. 1 sauja dienā).
DĀRZEŅI
✔ ATĻAUTS
Visi tumšie, neapstrādāti vai tvaicēti un sautēti dārzeņi.
Sparģeļi, avokado, brokoļi, Briseles kāposti, galviņkāposti, ziedkāposti, burkāni, selerijas, gurķi, lapu kāposti, ķiploki, sēnes, kabači, ķirbji, bietes, sīpoli, redīsi, cukīni, olīvas, jūras kāposti…
✖ NEVĒLAMS
Nakteņu dzimtas dārzeņi: tomāti, paprika, baklažāni, kartupeļi.
ZAĻUMI
✔ ATĻAUTS
Jo tumšāki, jo labāk! Kalē, spināti, pētersīļi, rukola, visa veida salāti, gludo un krokaino lapu kāposti, galviņkāposti, Ķīnas kāposti, lapu sinepes, biešu lapas, mangolds u.c. zaļumi. Kviešu zelmenis. Visi dīgsti.
✖ NEVĒLAMS
Visi zaļumi ir vēlami un nepieciešami!
RIEKSTI UN SĒKLAS
✔ ATĻAUTS
Nesālīti un termiski neapstrādāti!
Rieksti: lazdu rieksti, pekanrieksti, mandeles, kešjurieksti, valrieksti, makadamijas rieksti, pistācijas, Brazīlijas, ciedru un Indijas rieksti. Rieksti pirms ēšanas jāizmērcē, izraisot tajos dīgšanas procesu!
Sēklas: linsēklas, sezama, kaņepju, ķirbju, saulespuķu un čia sēklas.
Riekstu un sēklu sviests (mandeļu sviests).
Grauzdēti, bet nesālīti rieksti un sēklas ir nedaudz mazvērtīgāki par iepriekšminētajiem.
✖ NEVĒLAMS
Zemesrieksti un zemesriekstu sviests. Rieksti un sēklas cukura glazūrā.
EĻĻAS
✔ ATĻAUTS
Avokado, kokosriekstu, zivju, linsēklu eļļa, sezameļļa un pirmā spieduma (ekstra virgin) olīveļļa.
✖ NEVĒLAMS
Bekona tauki, vistas tauki, margarīns.
GARŠVIELAS UN PIEDEVAS
✔ ATĻAUTS
Visas garšvielas: melnie pipari, kardamons, kajenas pipari, čili pipari, koriandrs, muskatrieksts, kurkuma, jūras sāls, ceratonija (karobs).
Etiķis: balzāmetiķis, kokosriekstu un ābolu etiķis.
Visi garšaugi: pētersīļi, timiāns, baziliks, loki, dilles, ķiploks, rozmarīns, raudene (oregano), ingvers, estragons, mārrutki u.c.
Piedevas: Melnā šokolāde (bez piena un cukura), kanēlis, kumīns, ievārījums vai želeja (bez cukura), dzeramā soda.
✖ NEVĒLAMS
Šokolāde ar pienu un cukuru, kečups, majonēze, sinepes, marinēti dārzeņi, pārāk daudz asas piedevas, galda sāls, Vusteras mērce, čatnijs, barbekjū mērce, terijaki mērce, ievārījums un želejas ar cukuru, piparmētras dražejas.
SALDINĀTĀJI
✔ ATĻAUTS
Stēvija, medus, kokosriekstu nektārs.
✖ NEVĒLAMS
Baltais un brūnais cukurs, jēlcukurs, kļavu sīrups, agaves sīrups, kukurūzas sīrups, cukurniedru sula, brūno rīsu sīrups. Glazūras.
DZĒRIENI
✔ ATĻAUTS
Filtrēts vai destilēts ūdens, avota ūdens, zāļu tējas, mate, zaļā tēja, baltā vai sarkanā tēja, tulsi tēja. Kokosriekstu ūdens. Attīrošas zāļu tējas. Svaigi spiestas augļu un ogu sulas.
✖ NEVĒLAMS
Visa veida alkohols! Augļu un ogu sulas no koncentrāta, paku sulas. Dzērieni ar kofeīnu (kafija un kafijas dzērieni, tēja, kakao, kola), bezalkoholiskie gāzētie dzērieni. Sporta dzērieni.
UZKODAS
✔ ATĻAUTS
Svaigi augļi un dārzeņi, rieksti un sēklas, žāvēti augļi (pirms ēšanas izmērcēti!). Melnā šokolāde bez cukura. Sukādes bez cukura.
✖ NEVĒLAMS
Konfektes, cepumi, pīrāgi, bulciņas, čipsi, kūkas, saldējums u.c. našķi.
ĒDIENU PAGATAVOŠANA
✔ ATĻAUTS
Cepšana cepeškrāsnī, grilēšana, vārīšana, sautēšana, tvaicēšana, apgrauzdēšana, cepšana vokpannā.
✖ NEVĒLAMS
Cepšana uz karstām oglēm, apdedzināšana, cepšana taukvielās, vārīšana eļļā.
Izmanto visas iespējas iegādāties “dzīvu pārtiku” – apjautā radus un draugus, kuri dzīvo laukos, iepērcies eko bodītēs vai tiešās pirkšanas pulciņos. Šajā jautājumā mana pieredze rāda: “Kurš meklē, tas atrod!”.
Neaizmirsti dzert pietiekoši daudz tīra ūdens! Tas ir ļoti svarīgs priekšnoteikums, lai visas atkritumvielas no organisma tiktu izvadītas, nevis uzsūktos atpakaļ zarnās.
Nedomā par atslodzi kā par procesu, kas būs jāpilda visu atlikušo dzīvi. Izbaudi to un iepazīsti sevi!
Anita ✸
Foto: Raimonds Kļaviņš, Indija
4 COMMENTS
Recepte Nr.1
No rīta aplej griķus,melnās plūmes,rozīnes,u.c.+ nedaudz sāli,nedaudz sviestu. Pēc 4 stundām gatavs lietošanai.
Recepte Nr.2
Ļoti veseligi salāti – vārītas vai ceptas sarkanās bietes,tās sarīvē. Latvijas āboli, tos sarīvē. Pievieno linsēklas,1edamkaroti lineļļu.
Recepte Nr.3
Vajpiena biezpiens + 3ēdamkarotes lineļļa + 1ēdamkarote maltas linsēklas. Ja par biezu,pielej kefīru.
Paldies par lieliskām receptēm!
Labvakar!Mani interesee siliicijs-vai tas arii nav nepieciešams uzņemt papildus?
Sveika, Ieva! Man bùs grūti viennozīmīgi atbildēt, jo pati to neuzņemu. Katrs gadījums ir ļoti individuāls.