Zaļie smūtiji. Zālītes un neZālītes

ATSLODZEI IESAKU IZLASĪT

Savvaļas un ārstniecības augu, kā arī nezāļu izmantošanu uzturā pirmajā brīdī šķiet mulsinoša. Parasti tos pievieno dažādu salātu receptēs vai zupās. Pieneņu salāti gluži nav manā gaumē, bet ēdamās dārza zālītes un nezāles  kopā ar kādu augli sablenderētas smūtijā ir gana garda ēdienreize. Šoreiz par to, ko no dārza augošajiem zaļumiem es pati labprāt pievienoju smūtijiem.

Pirms vairākiem gadiem, redzot, kā mana mamma no rītiem dzer dažādu zālīšu maisījumu, domāju, ka jābūt ļoti īpašam dvēseles stāvoklim, lai ko tādu baudītu. Tagad, īpaši pavasarī un vasarā, pati staigāju pa dārzu un izvēlos gardākās zālītes un nezālītes. Tas ir ne vien veselīgi, bet arī ļoti labs veids kā dažādot zaļumus. Iesaku lasīt sev zināmos augus un neaizrauties ar stipriem ārstniecības augiem, piemēram, ar struteni. Taču galvenais ir dažādot!

“Ja nedēļām ilgi turpināsiet lietot tikai viena veida zaļumus, piemēram, spinātus, jūsu organismā uzkrāsies viena veida alkaloīdi, kas var izraisīt nevēlamus saindēšanās simptomus.” V. Butenko

Labākās zāles

Katram dārzā aug tieši tie ārstniecības augi vai nezāles, kuri  tam ir visatbilstošākie un piemērotākie. Cilvēkam ar dabu ir fantastiska mijiedarbība, kas ne vienmēr ir ar acīm pamanāma. Nereti gadās situācijas, ka tā nezālīte, ar kuru visvairāk cīnies, ir Tavas labākās zāles, piemēram, gārsa vai balanda. Veselībai vajadzīgos augus var atnest vējš, putni vai tie kādā citā brīnumainā veidā var atnākt uz Tavu dārziņu. Arī ja nav savs dārziņš, katram ir savas iemīļotās pastaigu vietas vai lauki, kur veldzēties no pilsētas burzmas. Palūkojies apkārt!

Parasti tieši nezālēm, savvaļas un ārstniecības augiem ir ļoti garas saknes un tie ir krietni rūgtāki par citiem zaļumiem. Līdz ar to arī daudz bagātāki ar uzturvielām un bioloģiski aktīvajām vielām kā kultūraugi. Šie zaļumi ir tie, kas spēj saņemt no augsnes vajadzīgās vielas bez mēslošanas, izdzīvo bez laistīšanas un siltumnīcas, kā arī neatlaidīgi augt un vairoties neskatoties uz enerģiskajiem dārza pedantiem – kaplētājiem.

Manas savvaļas ēdienkarte

Katram augam ir sava garša, lai gan dažkārt uzturvērtība var būt līdzīga. Vienam garšo gārsa, citam nātre, vēl kādam pienene un balanda. Es parasti ņemu pa druskai no katras zālītes un kombinēju kopā ar augļiem, ogām un citām piedevām. Man ir svarīgi, lai tas, ko es ēstu būtu ne tikai veselīgs, bet arī baudāms. Ar vērmelēm un balandām man pagaidām nepielabināties, lai arī kādas slavas dziesmas par tām dziedātu. Taču ir daži zaļumi, kuri man ļoti iet pie sirds, jo sablenderēti kopā ar augļiem rūgtie zaļumi kļūst par patīkamu gardumu. Te daži no tiem:

  • Pienene

Es izmantoju jaunās pieneņu lapas. Ja tās ir par daudz, tad rada rūgtu garšu, kas iesācējam var nelikties apetelīgas neskatoties un bagātīgo uzturvērtību. Jo lapas ir jaunākas, jo tās ir mazāk rūgtas. Pieneni lieto organisma attīrīšanai, ēstgribas un vielmaiņas uzlabošanai, kā arī labākai zarnu darbībai. Tā lieliski pazemina arī skābes saturu kuņģī un novērš vēdera aizcietējumus. Tāpat pienene ir ļoti laba aknu un žults slimību gadījumā. Tas ir lielisks asinsattīrītājs, ja ir ādas izsitumi un iekaisumi. Runā, ka, lai lapas nebūtu rūgtas, tās var mērcēt sāls ūdenī 30 minūtes pirms pagatavošanas. Neesmu to nekad darījusi, jo pie rūgtuma var pierast pakāpeniski, sākumā pievienojot smūtijam tikai nedaudz pieneņu lapu.

  • Nātre

Salīdzinājumā ar citām savvaļas delikatesēm nātru garša ir neitrāla. Tās var droši lietot, tiklīdz, parādījušies pirmās lapiņas. Labākais nātru laiks ir no aprīļa līdz jūlija beigām. Es parasti izvēlos jaunos dzinumus vai lapas bez kātiem, ja nātrītes paaugušās. Jaunās nātrītes ir maigas, tās nav jāmērcē vai kā citādi īpaši jāapstrādā. Nevajag baidīties, ka iekniebs mēlē! Šī ir burvīga Dieva aptieciņas zālīte, kas noņem nogurumu, dod spēkus, satur daudz C vitamīna, kalcija, dzelzs un kālija. Nātres ārstē iekaisumus, attīra asinis un veicina asinsradi, līdz ar to lieliski noder pie dažādām ādas vainām. Īpaši nātri iesaka tiem, kas ziemā daudz slimojuši un pavasarī jūtas savārguši.

  • Gārsa

Kad sākas šo zaļumu sezona, man tas ir lielisks aizvietotājs spinātiem. Satur daudz C vitamīna. Kara un bada laikos tās cilvēkus glābušas no nāves nodrošinot organismu ar izdzīvošanai svarīgām barības vielām. Gārsas uzturvērtība vispiesātinātākā ir pavasarī un rudenī. Auga latīniskais nosaukums aegopodim podagria latviski tiek tulkots kā “ārstēt podagru” un jau ietver sevī galveno informāciju par pielietojumu. Es teiktu, ka tas ir vitamīniem bagāts augs, kas uzlabo locītavu un muskuļu veselību, veicina organisma attīrīšanos un jaunās, tikko atvērušās lapiņas iesaku ikkatram.

  • Lakši

Saukti arī par meža lokiem vai meža ķiploku, kas pieejami jau aprīlī un var ēst līdz sākuši ziedēt. Šim augam piemīt ļoti spēcīga garša, tas attīra ķermeni no nevēlamajiem mikrobiem, atkritumvielām, zarnu parazītiem, kā arī uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Pavasarī lakšos ir pat vairāk C vitamīna kā citronā un tie ir lieliski piemēroti attīrīšanas kūrēm. Lakši ir aizsargājamie augi, tāpēc vislabāk tos iegādāties no lauksaimnieka, kas nodarbojas ar to audzēšanu vai arī saudzīgi plūkt sev zināmās vietās. Man dīķmalā ir mazs mazītiņš pudurītis un katru gadu gaidu, kad tur izsprauksies jaunās lapiņas. Smūtijam gan vēl nesanāk, bet kādu lapiņu var nobaudīt.

  • Skābenes

Man ļoti patīk skābeņu garša, taču tās nebūs piemērotas ar podagru vai artrītu sirgstošajiem. Es izmantoju jaunos dārza skābeņu dzinumus. To sastāvā bagātīgi atrodams dzelzs un C vitamīns, palīdz arī pret asinsvadu un sirds slimībām, mazasinību, cukura diabētu un uzlabo asins sastāvu.

  • Gaiļbiksīte

Gan ziedi, gan lapas ir izcils C vitamīna avots. Garša ir nedaudz skābena, pat viegli asa, un pārlieku liels daudzums var izraisīt šķebīgu dūšu. Augam pēc būtības piemīt pretiekaisuma un nomierinoša iedarbība, iekļaušana ēdienkartē veicina kuņģa un zarnu trakta darbību un uzlabo vielmaiņu. Gaiļbiksīte piemērota lietošanā, kad uznācis kašķīgs noskaņojums vai ir kāds cits satraukums.

  • Raudene

Saukta arī par oregano vai savvaļas majorānu. Tāpat kā piparmētra, raudene ir lieliska piedeva garšas buķetes dažādošanai. Garša ir maiga, un aromāts arī patīkams. Izmantoju gan jaunos lakstus, gan ziedus. Ļoti labi noderēs kā nomierinošs līdzeklis, zarnu trakta darbības uzlabošanai, pie vēdera sāpēm un gastrīta.

Sāc ar mazumiņu

Biežākie pārpratumi vai neizdošanās eksperimentējot ar nezālēm un savvaļas augiem rodas, kad pārāk lielas centības dēļ, šie zaļumi pirmajai reizei ir izmantoti par daudz. Tad garša parasti ir rūgta un seju smaids nepavisam nerotā. Otra lieta ir tā, ka organisms tam uzreiz var nebūt gatavs, un labākajā gadījumā vari tikt pie “ātrām kājām”.

Nezāles, savvaļas un ārstniecības augi ir ļoti stipri un tāpēc, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, tie ir jāiekļauj ēdienkartē pamazām. Pirmajās reizēs pilnīgi pietiks ar vienu sauju šo zaļumu, ko var sajaukt kopā ar jau ierastām sastāvdaļām. Pagatavošanai ūdens vietā vari izvēlēties arī paša gatavotu riekstu pienu, kefīru, paniņas vai dzeramo jogurtu.

Šoreiz, kopā ar meitu, pagatavoju smūtiju, izmantojot dažādas dārza veltes. BET! Ja to dari pirmo reizi un organisms vēl nav pieradis pie dažādiem savvaļas un ārstniecības augiem, tad sāc pievienot tos pamazām miksējot ar saviem ierastajiem zaļumiem. Romiešu vai ledus salāti, lai gan nav īpaši bagātīgs uzturvielu avots, radīs maigāku garšu.

Mandeļu piena & neZālīšu smūtijs 

  • mandeļu piens – viena sauja izmērcētas mandeles, 0.5 l ūdens
  • divas saujas zaļumi (gārsa, nātre, skābenes, pelašķu lapas)
  • 1 banāns
  • 1 apelsīns
  • 1 ēdamkarote kaņepju proteīna pulveris
  • 1 ēdamkarote triphala pulveris

Ir ļoti daudz augu, kurus var pievienot smūtijiem, kopumā Latvijā ir ap 300 ēdamu augu sugu. Katram jāmeklē sava garša, jāpieiet šim procesam radoši un ar prieku, tad arī radīsies pašam savas receptes un izpratne, kuras zālītes ir visgardākās!

Pamēģini!

Anita ✸

Foto: Ulla Perkune

«

»

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial